Tyrnavos DH с Виктория Гончева и Росен Ковачев

Представяме ви кратко интервю с Виктория Гончева и Росен Ковачев за представянето им на Tyrnavos DH –
състезание от Националния шампионат на Гърция, което се яви и първото за сезона.

Стартирате с чудесен успех. Първо състезание за сезона, а вече можете да се похвалите с първо (за Виктория) и трето място (за Росен) – кои са най-главните неща, на които се дължи доброто представяне?

Виктория: Доброто ми представяне се дължи главно на подготовката преди сезона. Успях да натрупам доста  сила и издръжливост. Това разбира се, е само един от факторите, Росен ми помогна много с техниката върху колелото, но за мен най-важна бе психическата подготовка. Целта ми е винаги да съм спокойна преди състезание, за да може да съм напълно концентрирана.

Росен: И двамата положихме много усиля в залата за да се подготвим физически за този сезон. Това състезание го приемам повече като допълнителна подготовка за началото на Българските даунхил серии, които са и основната ми цел тази година.

© Γιάννης Φαρασόπουλος, Red Bull

Доволни ли сте всъщност от представянето си? И двамата сте на „стълбичката“ и имате много добро класиране, но понякога въпреки мястото, човек намира „за какво да се хване“?

Росен: Доволен съм, че успях да спечеля първия си медал за тази година, но имах множество технически проблеми, които попречиха на тренировките ми и не можах да дам всичко от себе си.

Виктория: Винаги има какво още да се желае! Признавам, някои от скоковете доста ме изплашиха, исках да имам по-чист финален рън, но от цялото напрежение е доста трудно да караш безгрешно.

Разкажете по нещо от своите впечатления от състезанието в Гърция. Как беше изградено трасето, доколко предизвикателно беше състезанието като трудност?

Виктория: Трасето беше доста равно, на много участъци трябваше да се върти и беше доста уморително. Също така имаше завои, които още преди състезанието се бяха изровили и създаваха допълнителна трудност. Скоковете  бяха доста големи и имаше два каменисти участъка, които за мен не бяха предизвикателство.

Росен: Първите две думи, които изникват в съзнанието ми са: много въртене. Предимно имаше една основна линия с виражи и интересни скокове. Не беше изключително технично, но се изискваше добра физическа подготовка.

© Γιάννης Φαρασόπουλος, Red Bull

Какво мислите за представянето на останалите колоездачи? Може ли да се каже, че сте участвали в оспорвана надпревара?

Виктория: Победата ми беше по-лесна отколкото предполагах. Очаквах по-голяма конкуренция в моята категория, но при Росен нещата стояха по съвсем различен начин – конкурентите му бяха много добре подготвени. Надпреварата определено беше интересна!

Росен: За първите места конкуренцията беше на много високо ниво, така че със сигурност беше оспорвано.

Срещнахте ли някакви трудности по време на състезанието, особено с оглед на това, че е първото за сезона?

Виктория: Една от трудностите беше липсата на информация, защото много малко от гърците говореха английски и трудно се разбирахме. Друга пречка беше падането на един състезател точно преди мен и се наложи да повторя финалното ми спускане и отново се сблъсках с проблема с комуникацията относно състезанието. Това допълнително ме напрегна и не успях да дам всичко от себе си.

Росен: Както казах, имах технически проблеми, които попречиха и на тренировките ми, и на възстановяването ми преди финала. Пробвах нови неща и видях къде може да имам проблеми за следващите състезания и как да съм подготвен за тях.

Кое е следващото състезание, в което ще участвате?

Виктория: Първата европейска купа в Словения. Тя ще се проведе началото на май, а в България стартираме с градските серии в края на месеца.

Росен: В средата на май е първото състезание от Българските серии в Петрич, но преди това най-вероятно ще посетим Кранска Гора (Словения), където ще се проведе първият кръг от Европейската купа по спускане.

Какви цели си поставяте за следващото състезание? Две първи места?

Росен: Разбира се!

Виктория: Точно на това събитие  не очаквам първо място, но се надявам да имам добро представяне, защото е първото ми голямо състезание!

Във видеото по-долу пък, можете да “спуснете” трасето на Tyrnavos DH с Росен Ковачев:

Текст: 360